Obilježena godišnjica fakulteta i Dan rudara

Povodom obilježavanja 56 godina postojanja i rada fakulteta i Dana rudara na  Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je svečana sjednica Naučno-nastavnog vijeća. Kroz  video prezentaciju prikazan je razvoj ove visokoškolske ustanove u kojoj su u proteklom periodu poboljšani uslovi studiranja. Upućena je čestitka svim rudarima povodom njihovog praznika Dana rudara.

„Godišnjica RGGF-a i Dan rudara dobra je prilika da se predstavi potencijal ovog fakulteta ljudima iz privrede. Treba istaći da je saradnja RGGF-a i privrede mnogo bolja u odnosu na prethodni period i intencija fakulteta je da se ona nastavi kroz izvođenje praktične nastave u rudnicima. U narednom periodu ćemo  učvrsti i saradnju sa regijom i Evropskom unijom. Puno smo bolji u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući međunarodnim projektima koje smo dobili za poboljšanje uslova studiranja, informatizacije studenstskih programa i drugih aktivnosti koje provodimo.“, kazao je dekan RGGF-a Kemal Gutić.

Na RGGF-u Tuzli obrazuje se oko 1100 studenata na pet studijskih odsjeka.

“Može se reći da je Rudarski fakultet ne samo centar već i nosilac razvoja nauke i naučno-istraživačkog rada u oblasti rudarstva i nosilac edukacije i osposobljavanja kadrova za rudarsku djelatnost u BiH“ kazao je akademik prof.dr. Mirko Pejanović.

Ovom prilikom promovisano je i četvrto izdanje časopisa „Glasnik RGGF-a“ u kojem su uglavnom radovi stranih autora, kazao je prof Zenunović.

„Časopis ima većinu recenzenata iz inostranstva i oni su kompetentni. Ja pozivam sve vas da pišemo, objavljujemo radove kako bi ovaj časopis podigli na jedan viši nivo i da ga pokušamo uvrstiti u bazu časopisa.“, pojašnjava prof. Damir Zenunović.

Upriličena je i promocija zbornika radova autora prof.dr. Željka Knežičeka i prof.dr. Tihomira Knežičeka. Na spomenik poginulim rudarima Husinske bune vjence su položili studenti RGGF-a Tuzla obučeni u svečane odore, čime su odali počast stradalim rudarima.

You may also like...