Sajam minerala, fosila, dragog i poludragog kamenja

Prvi Međunarodni sajam minerala, fosila, dragog i poludragog kamenja

Proteklog vikenda je u BCC Tuzla održan prvi Međunarodni sajam minerala, fosila, dragog i poludragog kamenja “Blago Zemlje”. Organizator sajma je Udruženje Gorski kristal iz Visokog, uz podršku Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli.

Na sajmu je učestvovalo 17 izlagača, a posjetioci su imali priliku da uživaju u ljepotama prirodnog blaga Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Kosova.

Sajam je privukao velik broj posjetilaca. Izlagači su po povoljnim cijenama ponudili  neobrađene minerale, te unikatni nakit izrađen od gotovo svih poznatih vrsta poludragog kamena anorganskog i organskog porijekla.

Posjetioci su mogli vidjeti primjerke različitih minerala iz cijelog svijeta: neobrađene minerale iz rudnika Trepča na Kosovu, kreševski citrin i busovački hijalofan, kvarc iz rudnika Kreševo, zeolite iz Indije, ametiste, ahate i kvarc iz Brazila, lapis lazuli iz Afganistana, opale, safire i rubine iz Australije, larimar iz Dominikanske Republike itd.

Ljubitelj i kolekcionari poludragog kamenja i minerala iskoristili su sajam za razmjenu atraktivnih i jedinstvenih primjeraka.

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli je jedini fakultet u Bosni i Hercegovini koji educira inženjere iz oblasti geoloških disciplina na sva tri ciklusa studija. 

Na Sajmu minerala je promoviran i studijski program Geologija, koji će naredne godine proslaviti 50 godina uspješnog rada.

You may also like...