Sastanak članova Udruženja za unapređenje zaštite na radu sa područja Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta

          Dana 01.08.2019. godine u hotelu Tuzla u Tuzli u 14 sati održan je sastanak članova Udruženja za unapređenje zaštite na radu sa područja Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta na kojem je predsjednik Udruženja upoznao prisutne o aktivnostima Udruženja od 15.03. do 01.08. 2019. godine i narednim aktivnostima koje Udruženje planira realizovati do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali:

 1. Vensan Pušonjić, Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje Tuzla,
 2. Saša Džombić, Improz, Tuzla,
 3. Mirsad Lisić, Bimal Brčko,
 4. Brano Nikić, inspektor Brčko,
 5. Mitra Andžić, Energosistem Brčko,
 6. Kemal Gutić, RGGF Tuzla,
 7. Edisa Nukić, RGGF Tuzla,
 8. Elvis Lipovac, Rudnik soli Tuzla,
 9. Jasmin Kuduzović, TQM Lukavac,
 10. Armin Nakičević TOM CAT Tuzla,
 11. Enes Hodžić, Deling Tuzla,
 12. Ružica Jović Vujadinović, ViZ Zaštita,
 13. Rafo Jozić, Atex Tuzla,
 14. Adnan Karić, MŠS Kalesija,
 15. Nermin Bijedić i nekoliko kolega.

           Nakon rasprave u kojoj je učestvovala većina prisutnih, koji su iznijeli niz problema sa kojima se većina kolega koji se profesionalno bave ovom problematikom  susreće, još jednom je naglašeno da je prioritet konačno usvajanje zakona i donošenje podzakonskih akata-pravilnika. Ukazano je i na nedostatke u vođenju evidencija o povredama na radu i smrtnim slučajevima, pogotovu o uzrocima povreda, nedostatke adekvatnog nadzora nad primjenom propisa i standarda u ovoj oblasti i niz drugih problema kojim bi se trebala posvetiti pažnja u narednom periodu. 

           Kolege sa Univerziteta u Tuzli, odnosno dekan RGGF Kemal Gutić i profesorica Edisa Nukić su akazali na problem zapošljavanja kadrova koji  se osposobljavaju za ovu oblast i izrazili punu spremnost za saradnju sa Udruženjem i aktivnostima koje bi zajednički provodili, pogotovu kad zakon o rudarstvu bude u javnoj raspravi. Direktor INZIO Tuzla je ukazao na probleme ovlaštenih organizacija koje žele da pruže kvalitetnu uslugu, ali se na tržištu suočavaju sa cijenama sa kojima se ne može pružiti zadovoljavajući kvalitet, te bi u tom cilju resorno ministarstvo moralo djelovati i voditi računa kome davati odobrenje za rad.  

           Na kraju je podržana inicijativa Udruženja za unapređenje zaštite na radu Sarajevo i Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu Banja Luka o održavanje savjetovanja iz ove oblasti 18. i 19. 10. 2019. u Tesliću u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata BiH i Savezom sindikata republike Srpske. Sastanak je završen u 16 sati.

You may also like...