17. Skok preko kože

“Skok preko kože” je tradicionalna manifestacija, koja će nakon nekoliko godina pauze, uz veliki trud i želju studenata Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta, ponovno ugledati svjetlo dana.
Riječ je o ceremoniji primanja studenata u časni rudarski stalež.
Entuzijasti Srednje tehničke škole u Tuzli organizovali su manifestaciju Skok preko kože 1954. 1956. i 1960. godine, dok je prvi Skok na Rudarskom fakultetu u Tuzli održan 1961. godine i kontinuirano se organizovao do 1986. godine, kada je održan 13. Skok, nakon koga je nastala pauza od 24 godine.
Skok preko kože je manifestacija koja se uvijek smatrala izuzetno značajnom. Imala je važno mjesto u kalendaru događanja, te je pored Dana rudara (21.12.) bila najvažniji privredno-obrazovni događaj.
Tuzlanski Skok preko kože se održavao po propisima i ustaljenom protokolu, a nastao je po modelu manifestacije na Rudarskom fakultetu u Zagrebu, koji je preuzet sa Rudarskog fakulteta u Ljubljani, a dalje iz Austrije (Leoben) i Češke (Pribram).

Manifestacija započinje tako što studenti obučeni u svečane rudarske uniforme, polaze u potragu za Brucmajorom. Traže ga po Gradu u raznim restoranima, kafićima i prodavnicama, pjevajući tradicionalne pjesme (“Gdje je naš Brucmajor”, “Sretno, nek’ žive svi rudari”, “Sa smjene na smjenu”, “Sa tornja”, “Jamari” itd.). Kada ophodari pronađu Brucmajora, mole ga da ih povede na ceremoniju Skoka preko kože, na što on pristaje. Drugi dio manifestacije održava se u dvorani. Tu su Stare i Mlade bajte, stariji studenti koji su već ranije primljeni u redove rudara, zatim inženjeri i profesori. Svi oni pjesmom “Hoćemo prezidijum” traže da slavni, časni, visoki i nepogrešivi Prezidijum preuzme vlast nad ceremonijalom. Nakon što Prezidijum preuzme vlast, imenuje svoje pomoćnike i ostale funkcije ceremonijala, predstavnici Starih i Mladih bajti podnose referate od prethodnog Skoka. Poslije referata pojavljuje se Brucmajor i traži dozvolu da uvede brucoše/ophodare koji žele da budu primljeni u redove rudara. Nakon dolaska brucoša, pjeva se Rudarska himna, a zatim Stare i Mlade bajte postavljaju pitanja brucošima, da bi provjerili njihovu zrelost, znanje i sposobnost, odnosno osobine koje su im potrebne da bi postali pravi rudari. Poslije toga slavni Prezidijum najavljuje Skok i naređuje Brucmajoru da povede brucoše na preskakanje kože. Prije samog skakanja, brucoš se mora predstaviti i kazati svoje geslo, obično duhovitu dosjetku koja će ga pratiti u toku studiranja i kasnijem radu. Nakon toga mladi rudar skače preko kože, koju drže dvojica starijih rudara i tako je i on simbolično primljen u redove rudara. Za centralni dio ceremonije piše se Scenarij, koji sadrži ozbiljnost i poštovanje tradicije, ali i humor za kojeg su zaduženi studenti, da bi gledaoci uživali u svečanosti.

Pozivamo sve građanke i građane Bosne i Hercegovine, zaljubljenike u tradiciju, studente, radnike, umirovljenike, simpatizere RGGF-a i prijatelje rudarstva i geologije, da svojim prisustvom uveličaju centralnu manifestaciju, koja će se održati 18.04.2019. godine u Univerzitetskoj dvorani Univerziteta u Tuzli, sa početkom u 17h.
Dođite da zajednički vratimo jedan izgubljeni dukat u riznicu tradicionalnih kulturnih dešavanja.

You may also like...